Fahéjas csiga
Szerintem mindenki szívesen emlékszik vissza gyermekkorából
az édesanyja vagy nagymamája finom házi készítésű süteményeire.
Nagy kedvencem volt a darázsfészek, amit minden
születésnapomra kértem torta helyett. A fahéjas süteményeket is mindig
kedveltem, olyan karácsonyi hangulatot árasztanak. Ezekből az apró sütikből én
már eleve dupla adagokat szoktam készíteni, mert jó másnap tízóraira egy kis
gyümölcs mellé a suliba. Na és a gyerekeket is be lehet vonni a tészta
gyúrásába, nyújtásba, tekerésbe és beszélgetni lehet, hogy napközben mi történt
az iskolában.
Remélem majd egyszer Ők is szeretettel emlékeznek vissza
ezekre a pillanatokra, amikor a gyermekeiknek mesélnek a dédszülőkről,
nagyszülőkről.
A fahéjat szinte mindenki szereti. A fahéjban található
aldehid segít a vércukorszint optimalizálásában. A kutatók megfigyelték, hogy a
fahéj hatására csökken az éhgyomri vércukorszint, javult a szervezet
inzulinválasza olyannyira, hogy rendszeres fogyasztása a diabéteszben szenvedők
számára is segítség lehet. Kevesen tudják, hogy a fahéjból tea is főzhető, ami
erős emésztésserkentő hatással bír. A fahéj immunerősítő hatása régóta nem vita
kérdése, egyes kutatások szerint a világon fellelhető 10 legerősebb antioxidáns
élelmiszer egyike.
A hosszú szilvalekváros rúd finoman puha, míg a fahéjas csiga ropogós pedig ugyanabból a tésztából készültek és a sütés hőfokán sem változtattam
40 dkg liszt ( nekem elfogyott a fehér tönköly)
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
2 ek. oliva olaj (ha száraznak találod, még löttyinthetsz
hozzá)
Rizstej (azt nem mértem csak érzésre öntöttem és kaptam egy kellemesen puha nyújtható tésztát)
2,5 dkg élesztő
Csipet só
2 evőkanál barna cukor
(én kávédarálóban porcukorrá alakítottam)
Rizstej (azt nem mértem csak érzésre öntöttem és kaptam egy kellemesen puha nyújtható tésztát)
A kelesztés után félbe vágtam a tésztát. Az egyik felébe
házi szilvalekvárt tettem különböző alakúra meglehet tölteni és megsütni. A
másik felét téglalap alakúra kinyújtottam olajjal vagy kókuszzsírral megkenem.
Barna porcukorral megszórom az olajos tésztát és fahéjjal (karobporral
,kakaóval kinek mi a szimpatikus)megszórom.
Légkeveréses sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt elkészül