2015. december 12., szombat

Lencse dahl

Lencse dahl

Ezt az ételt csak a magam kedvéért szoktam elkészíteni mert itthon a család nem szereti a lencsét.
Meg a szüleimen szoktam kísérletezni mert Ők mindent megkóstolnak amit megfőzök.Azt szokták mondani,hogy ha az illata jó és gusztusosan van tálalva akkor az ízével sem lehet gond.
A magyar legendárium is őriz egy szép és – ki tudja, talán igaz – történetet a lencséről. A legenda szerint két szerzetes csúnyán megjárta, amiért nem örült annak, hogy a szegények eledele került a tányérjukba. Miután sérelmezték, hogy lencsét kell enniük, Mátyás király bezáratta őket, és három napon át semmit sem kaptak enni. Amikor harmadik nap egy-egy tányérnyi lencsét kínáltak nekik, nem finnyáskodtak, megették, majd egymást közt megjegyezték: „Vere valet.”  (Valóban jó.) A kinti, latinul nem tudó őrök ezt úgy értették: Vérré vált. Innen ered a mondás: Vérré vált, mint barátban a lencse.
A lencséből igen sokféle létezik. A legnépszerűbb a barna és a vörös lencse, de emellett kapható még sárga lencse, masoor lencse, zöld puy-i lencse, illetve fekete beluga lencse is.

Én a hagyományos barna lencséből készítettem és a ragut egy vegán tésztába töltöttem bele.A recept szerint vörös lencséből készült.
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
1 teáskanál só (csapott)
0.5 csipet őrölt fekete bors
2 teáskanál curry por (púpozott)
2 kávéskanál kurkuma (púpozott)
1 teáskanál gyömbérpor
0.5 teáskanál őrölt fűszerkömény
 2 db babérlevél
250 g vörös lencse
750 ml víz
1 ek kókuszkrém


A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, majd az olívaolajon elkezdjük megpirítani.
Ha a hagyma már üveges, akkor a babérlevél kivételével hozzáadjuk az összes fűszert, és kicsit megpirítjuk, hogy az aromák felszabaduljanak.
A vörös lencsét átmossuk, majd a babérlevéllel együtt hozzáadjuk a fűszeres alaphoz, felöntjük vízzel, és lassú tűzön 20 perc alatt puhára főzzük.
Tálalás előtt vegyük ki a babérlevelet, majd keverjük bele a kókuszkrémet. Tejföl vagy főzőtejszín is jó, ha nem vegán verziót szeretnénk készíteni.